Saturday, October 11, 2014

Stew Tulang & Spaghetti




200 gm spaghetti - direbus dan ditoskan
1 biji bawang besar - dipotong dadu
2 ulas bawang putih - dicincang
1 batang celeri - dipotong serong
1 batang carrot - dipotong bulat nipis
2 biji tomato - dibuang empulurnya dan didadu
1 sb serbuk kasar lada hitam
1 st serbuk paprika
1 tin sup tomato 
3 helai daun bay
1 pokok daun ketumbar - dihiris 
sedikit serbuk kasar oregano
1 sb minyak zaitun
garam secukup rasa

Bahan untuk air rebusan tulang
1/2 kg tulang lembu
1 biji bawang besar
1 batang celeri
2-3 helai daun bay
air secukupnya

1.  Masukkan semua bahan air rebusan tulang ke dalam periuk. Sukatan air mestilah lebih sedikit dari paras tulang.  Rebus hingga daging yang masih tersalut pada tulang itu lembut.  

Lepas itu buangkan bawang, celeri dan daun bay yang direbus bersama itu.  Tulang dan sup itu diketepikan untuk dibuat stew.


2.  Panaskan minyak zaitun dan tumis bawang putih hingga kekuningan.  Masukkan bawang besar dan ditumis lagi.

3.  Bila bawang besar dah nampak layu dan naik bau, masukkan lada hitam dan serbuk paprika.  Gorengkan sekejap.



4.  Masukkan celeri, tomato, carrot dan daun bay.  Kacau-kacaukan sekejap dan masukkan sup tomato.  Aku suka gunakan sup tomato jenama Kimball ...sedap pada selera aku.  Lepas tu masukkan tulang bersama air rebusan tulang tu sekali dan garam. 



5.  Masak dengan api perlahan hingga mendidih dan mula memekat.  Akhir sekali masukkan daun ketumbar dan taburkan oregano.

Makanlah dengan spaghetti atau apa-apa pasta yang lain atau dicicah dengan roti.





No comments:

Post a Comment