Sunday, October 19, 2014

Kari Tulang Lembu Dengan Kacang Kelo


Inilah pertama kali aku cuba masak kacang kelo ni.  Selama ni asyik dengar orang cakap sedap sayur ni buat kari.  Cuma hati tak berani nak mencuba. 


Masa pi pasar tani hari tu ternampak kacang kelo ni.  Tercongak-congak jugak nak beli ke tak.  Bila fikir asyik-asyik masak sayur yang sama aje, tu yang beli seikat...adalah dalam 7 batang.

Bila tiba rumah, fikir pulak macamana nak siang kacang kelo ni ek...nak kena rebus dulu ke sebab kacang kelo ni keras.  Apalagi menggoogle lah....banyak jasa google ni.  Kat google jugaklah tau cara macamana nak makan bila dah masak.  Makan isi dalamnya aje, kulit luar tu jadi hampas.


1/2 kg tulang lembu 
7 batang kacang kelo
3 sb rempah kari
500 ml santan
2" kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
3 tangkai daun kari
1 keping asam keping

Bahan tumbuk :
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2" halia


1.  Masukkan tulang lembu dalam periuk bersama air separas tulang lembu tu.  Rebus hingga daging-daging yang melekat pada tulang itu lembut.


Buah kelo dibuang atau diraut kulit hijaunya dan dipotong 4".  Kemudian rebus buah kelo itu hingga lembut dan toskan.  Tapi kalau hendak dimasukkan terus ke dalam kuah pun boleh tanpa direbus dulu.


2.  Dalam periuk yang lain, tumiskan kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang hingga naik bau.  Lepas tu masukkan bahan tumbuk dan tumis hingga naik bau dan terbit minyak.


3.  Masukkan rempah kari.  Gorengkan sekejap, baru masukkan sedikit air.  Tumis hingga rempah garing.  Lepas tu baru masukkan tulang lembu berserta dalam 2 senduk air rebusan tulang tadi dan santan.  


4.  Akhir sekali masukkan buah kelo yang direbus, asam keping dan garam.  Biarkan mendidih dan tutup api.


Serius cakap, makan kacang kelo ni macam mengasyikkan aje, tengok-tengok dah selonggok kulitnya kat tepi pinggan.




2 comments:

  1. salam, saya tak pnh mkn kacang ni. mcm mana cara nak mkn tu ya? kena kopek kulit dan keluarkan isi ker? tq sharing

    ReplyDelete
  2. Wlkslm, kikis dulu kulit luarnya. Potong-potongkan dan rebus sampai empuk. Masa makan tu gigit kacang tu dan makan/hisap isi dalamnya. Kulit luarnya akan jadi macam hampas dan buanglah.

    ReplyDelete