Wednesday, October 8, 2014

Bayam Malabar Tumis Air


Selalu jugak tengok sayur ni kat pasar tani tapi tak tak pernah tanya pun sayur apa.  Hari tu teringin nak tahu dan budak yang jual tu sebut Bayam Malabar ni bagus untuk kesihatan.  Buat untuk tumis air sedap.  Aku pun rembatlah seikat...nak rasa.



400 gm bayam malabar
2 ulas bawang putih
4 biji fish ball
1 biji cili merah
1 cawan air
garam secukup rasa

1.  Bawang dicincang.  Fish ball dipotong 2.  Cili merah dihiris.



2.  Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang putih hingga kekuningan.



3.  Masukkan cili merah dan fish ball.

4.  Masukkan air bersama bayam malabar.  Bila mendidih, masuk garam.  Tutup api.




Emmm....bayam malabar ni ada rasa berlendir sikit bila makan. 


No comments:

Post a Comment