400 gm kentang
2 pokok daun ketumbar
2 tangkai daun kari
1 biji bawang besar
2 biji cili hijau
1 sb serbuk cili
1 sb serbuk jintan manis
1 st serbuk jintan putih
3 biji buah pelaga
1 st serbuk kunyit
1 st pes halia
3 sb serbuk kari
2 cawan air
2 sb minyak untuk menumis
garam secukup rasa
1. Kentang didadu besar, direbus dan toskan. Daun ketumbar, bawang besar dan cili hijau dihiris.
2. Panaskan minyak. Tumis bawang besar hingga naik bau.
3. Masuk pes halia, cili hijau, jintan manis, jintan putih, buah pelaga dan daun kari. Tumis sekejap.
4. Lepas itu masuk pula serbuk cili, serbuk kunyit, serbuk kari, kentang dan garam. Tumis sekejap dan masuk air. Masak hingga pekat dan taburkan daun ketumbar.
No comments:
Post a Comment