Monday, October 20, 2014

Ayam Varuval



Bahan perapan ayam :
1/2 ekor ayam
1 sb pes halia bawang putih
3 sb rempah kari
2 sb jus limau
1 st garam
1 st garam masala

Bahan tumis :
1 biji bawang besar 
1 sb pes halia bawang putih
5 tangkai daun kari
1/2 st jintan putih
2" kulit kayu manis
4 biji buah pelaga
4 biji bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
4 tangkai cili kering - dipotong-potong
1/2 st biji ketumbar biji
1 sb serbuk cili / cili kisar

1.  Mula-mula buatlah pes halia bawang putih yang terdiri dari 6 ulas bawang putih, 2" halia dan 2" kunyit hidup yang ditumbuk atau dikisar halus dan digaul dengan 1 st minyak .  Bahagi dua pes itu.



2.  Gaulkan ayam bersama bahan perapan dan perapkan selama 30 minit.



2.  Bawang besar dihiris dan digoreng hingga kuning keemasan macam buat bawang goreng tu.  Masukkan pes halia bawang putih.



3.  Bila telah naik bau, masukkan cili kering, kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih, bunga lawang, jintan putih, daun kari dan serbuk cili / cili kisar.  Goreng sekejap.

4.  Masukkan ayam bersama bahan perapan dan gaulkan.  Tutup periuk atau kuali hingga ayam masak.  Sesekali dikacau supaya tak hangit.  



Jika masakan terlalu kering dan ayam masih belum masak lagi, boleh dimasukkan sedikit air.  Bila ayam telah masak, buka tudung dan masak lagi hingga keluar minyak.  Masakan ini adalah jenis kering dan ia mestilah dimasak hingga betul-betul mengeluarkan minyak. 







No comments:

Post a Comment