Sunday, October 26, 2014

Nasi Tepanyaki dan Daging Bakar




Daging dan bahan perapan :
200 gm daging lembu
3 ulas bawang merah - ditumbuk 
1 ulas bawang putih - ditumbuk
2" halia 
1 st sos ikan
1 st minyak bijan
garam

1.  Gaulkan semua bahan perapan pada daging dan perap dalam 4 jam atau semalaman.  



2.  Panaskan kuali dengan sedikit minyak dan digoreng daging itu sehingga nampak garing keseluruhannya.  Lepas tu dihiriskan daging itu.  Ketepikan.





Bahan untuk nasi :
2 cawan beras basmathi
1 cawan air rebusan daging
2 cawan air
garam secukup rasa

1.  Masuk beras ke dalam periuk bersama air rebusan daging, air dan sedikit garam.  Masak nasi seperti biasa.






Bahan untuk lauk :
50 gm tauge
100 gm kobis - dihiris
4" carrot - dipotong halus memanjang 
2 keping fish atau 6 biji fish ball
1 biji bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih
1 sb kicap lemak manis
1 pokok daun bawang
garam secukup rasa

1.  Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang putih hingga kekuningan.  Masukkan bawang besar dan ditumis lagi hingga bawang layu.



2.  Masukkan fish cake/fish ball, kobis dan carrot.  Biarkan seketika hingga kobis masak.  Lepas tu masukkan tauge, kicap dan garam. Balik-balikkan dan tutup api.  Jangan sampai tauge tu lembik sangat.  Taburkan dengan daun bawang.



Hidangkan bersama sup kosong (air rebusan ayam/daging).




No comments:

Post a Comment