Sunday, October 26, 2014
Nasi Tepanyaki dan Daging Bakar
Daging dan bahan perapan :
200 gm daging lembu
3 ulas bawang merah - ditumbuk
1 ulas bawang putih - ditumbuk
2" halia
1 st sos ikan
1 st minyak bijan
garam
1. Gaulkan semua bahan perapan pada daging dan perap dalam 4 jam atau semalaman.
2. Panaskan kuali dengan sedikit minyak dan digoreng daging itu sehingga nampak garing keseluruhannya. Lepas tu dihiriskan daging itu. Ketepikan.
Bahan untuk nasi :
2 cawan beras basmathi
1 cawan air rebusan daging
2 cawan air
garam secukup rasa
1. Masuk beras ke dalam periuk bersama air rebusan daging, air dan sedikit garam. Masak nasi seperti biasa.
Bahan untuk lauk :
50 gm tauge
100 gm kobis - dihiris
4" carrot - dipotong halus memanjang
2 keping fish atau 6 biji fish ball
1 biji bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih
1 sb kicap lemak manis
1 pokok daun bawang
garam secukup rasa
1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang putih hingga kekuningan. Masukkan bawang besar dan ditumis lagi hingga bawang layu.
2. Masukkan fish cake/fish ball, kobis dan carrot. Biarkan seketika hingga kobis masak. Lepas tu masukkan tauge, kicap dan garam. Balik-balikkan dan tutup api. Jangan sampai tauge tu lembik sangat. Taburkan dengan daun bawang.
Hidangkan bersama sup kosong (air rebusan ayam/daging).
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment