Saturday, October 11, 2014

Goreng Pisang Berbijan


Sana-sini orang bercerita resipi goreng pisang ni rangup, resipi goreng pisang tu rangup.....dah sejuk pun masih rangup.  Ada macam-macam versi.  Tapi bila cuba habuk pun tarak...indah khabar dari rupa.  

Kalau nak difikirkan balik, orang berniaga ni dia takkan gunakan bahan yang berbagai-bagai bagi nak menjimatkan kos.  Akhirnya rahsia kerangupan goreng pisang ataupun pisang goreng hanya menjadi rahsia penjual goreng pisang aje.

Tapi ni lah resipi yang arwah mak aku ajar.  Cuma aku je yang tambahkan penggunaan bijan tu.  Taklah serangup pisang goreng sipenjual goreng pisang.....tapi bolehlah.....

Gunakan sukatan yang sikit aje dulu...kalau tak menjadi taklah membazir.


4 biji pisang nangka
3 sb tepung beras
1 sb tepung gandum
1 sb air kapur sirih
1 st serbuk kunyit
2 sb bijan putih
garam secukup rasa
air suam secukupnya

Mula-mula campurkan kesemua bahan kecuali air.  Gaul rata.  Masukkan air sikit-sikit bagi mendapatkan beter yang cantik menyalut pisang tu nanti.

Masukkan pisang.  Gaulkan perlahan-lahan.  Goreng dalam minyak terendam hingga garing.  Toskan.


No comments:

Post a Comment