Wednesday, October 1, 2014

Nasi Madura





2 cawan beras basmathi
3 cawan santan cair
1 helai daun pandan
2" halia - diketuk
1/4 cawan biji gajus - disangai
2 pokok daun ketumbar - dihiris
2 sb cawan bawang goreng
garam secukup rasa

Bahan tumbuk/kisar :
1 sb ketumbar
1 st jintan putih
1 st serbuk kunyit
2 biji buah keras
2 ulas bawang putih


1.  Kalau guna beras basmathi extra panjang, kenalah rendam dulu beras tu dalam 20 minit dan toskan. 


2.  Campurkan semua bahan kisar bersama santan.  Didihkan sekejap.  


3.  Masukkan beras, daun pandan, halia dan garam.  Masak nasi seperti biasa.

Seperti biasa juga, kalau guna beras basmathi jenis extra panjang, jangan dikacau selalu nanti nasi tu akan patah-patah.  Boleh aje digembur-gemburkan dengan garfu atau sudip kayu bercabang.

Bila menghidang, taburkan biji gajus, daun ketumbar dan bawang goreng.





No comments:

Post a Comment