500 gm nasi sejuk
4 ulas bawang putih - ditumbuk kasar
2 ulas bawang merah - ditumbuk kasar
1 st lada hitam (coarse)
1 st belacan bakar - semestinya belacan melaka
1/2 biji capsicum - dipotong besar
1 pokok daun bawang
sedikit ikan bilis goreng
sedikit isi ayam goreng
garam secukup rasa
1. Tumiskan bawang merah dan bawang putih hingga naik bau.
2. Masukkan belacan bakar yang telah dihancurkan, lada hitam dan garam.
3. Kemudian dimasukkan pula nasi sejuk. Gaul rata dan masukkan carrot serta capsicum. Aku masukkan carrot dan capsicum ni kemudian sebab aku nak ia rangup. Balik-balikkan dan masak dalam 5 minit aje.
4. Tutup api dan taburkan daun bawang.
Selain rasa lada hitam, rasa belacan tu jugak memberikan rasa
No comments:
Post a Comment