Sunday, October 19, 2014

Roti Naan




3 cawan tepung gandum
1/2 st garam
3/4 cawan susu cair - suam
1 st yeast
1/2 st gula pasir
2 sb minyak masak
3 sb yogurt

1.  Campurkan susu suam bersama yeast dan gula pasir.  Biarkan ia naik berbuih.

2.  Campurkan tepung gandum dan garam.  Gaul rata.



3.  Masukkan campuran susu suam tadi bila telah naik berbuih ke dalam tepung.  Gaulkan.  Adunan memang agak melekit.  

4.  Masukkan yogurt dan minyak.  Uli adunan hingga menjadi doh yang bulat dan lembut.


5.  Tutupkan dengan kain lembap dan biarkan 1-2 jam atau hingga adunan naik 2x ganda.

6.  Tumbukkan bahagian tengah adunan bagi mengeluarkan angin. Jangan biarkan doh itu turun semula nanti roti tak akan fluffy.



7.  Bahagi doh kepada 6 bahagian.  Bulat-bulatkan.  Ambil 1 bahagian dan dicanai tapi jangan nipis sangat.  Lepas tu panggang tanpa minyak dalam frying pan hingga masak.  Terbalikkan dan masak lagi.  


Kalau nak buat garlic naan, sapukan marjerin di atas naan dan taburkan bawang putih tumbuk/yang dicincang halus.  




No comments:

Post a Comment