Monday, October 27, 2014

Rose Apple Tart




1 keping puff pastry
1 biji epal merah
2 sb gula pasir
1 sb madu
3 sb air
1 st serbuk kayu manis
1 sb gula perang
2 sb butter

1.  Belah epal kepada 2 bahagian dan buang empulurnya.  Lepas tu hiris nipis dan masukkan dalam periuk bersama gula pasir, madu  dan air.  Masak selama 5 minit. Toskan.  Keringkan hirisan epal tu di atas kitchen towel. 


2.  Canaikan puff pastry itu supaya menjadi nipis sedikit.  Potongkan puff pastry kepada 5 bahagian.  

3.  Sapukan permukaan pastry itu dengan butter dan taburkan sedikit gula perang.


4.  Kemudian susunkan hirisan epal tadi di atas pastry yang telah dipotong tadi.  Lipatkan lebihan pastry itu ke atas menutup sebahagian hirisan epal itu.


5.  Sapukan lagi butter di atas pastry yang dilipat itu.  Taburkan sedikit gula perang.


6.  Lepas itu gulungkan pastry itu dan akan terbentuk seperti kuntuman ros.  Akhir sekali taburkan sedikit serbuk kayu manis dan gula perang di atasnya.


7.  Bakar rose tart pada suhu 170C lebih kurang 15 minit.



No comments:

Post a Comment