Ini satu lagi lauk kegemaran adik aku.....hanya tinggal kenangan. Kalau aku masak lauk ni, memang tak pernah tak habis. Dia boleh makan nasi 3 kali sehari......Dia paling suka meratah suun tu. Dia tak pandang lauk lain lah.
1 biji kentang - potong 4
1 keping kulit tauhu kering
1 paket kecil soun
2 biji telur
2 cawan air
1 sb minyak untuk menumis
garam secukup rasa
Bahan tumbuk kasar:
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sb belacan
1. Mula-mula kena rendam kulit tauhu dan soun tu dulu sampai kembang. Kulit tauhu kering tu makan masa lama sikit (1 jam ada kot) kena sampai bahagian tepi-tepinya jadi betul-betul lembut. Lepas tu toskan.
Cara lain, didihkan air dan rebuskan hingga kembang dan toskan.
bahagian tepi yang masih keras |
seluruhnya dah lembut |
2. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk hingga kekuningan.
3. Masukkan kentang dan air. Biar mendidih dan kentang empuk.
4. Pecahkan telur dan biar telur masak. Kemudian barulah dimasukkan kulit tauhu kering dan suun yang direndam tadi. Jangan dikacau sangat. Masukkan garam dan biarkan mendidih dan pecah minyak sikit. Tutup api.
5. Kuah ni lawankan dengan ikan masin goreng...cukuplah tu. Tapi nak lebih sedap lagi hidangkan dengan sambal goreng.
No comments:
Post a Comment