Friday, October 31, 2014

Blooming Onion




Bahan A :
1 biji bawang besar 
1 mangkuk air sejuk (berais)

1.  Kupas bawang tapi bahagian yang ada akar tu dibiarkan tapi dibersihkan akarnya sahaja.  


2.  Bahagian atas bawang pula dilubangkan bahagian tengahnya.  Dibuang sedikit bahagian tengah bawang tu.  


3.  Lepas itu bahagian atas yang dilubangkan tadi dibelah 4 tapi jangan sampai putus di bahagian bawahnya.  


4.  Kemudian dibelah lagi bersilang antara kelopak bawang tu.  Berhati-hati supaya kelopaknya tak putus.


Bahan B :

1/2 cawan tepung gandum
1 st serbuk kari
1 st cili flake
1 st dried oregano
1 st serbuk paprika
1/2 st serbuk jintan manis
garam secukup rasa

Gaulkan semuanya hingga sebati.  

Bahan C :
1 cawan susu cair
1 cawan air

Bahan untuk sos :
3 sb mayonis
1 st sos cili
1/4 st serbuk paprika
1/4 st serbuk lada hitam
1/4 st dried oregano
garam

Satukan semua bahan dan gaul hingga sebati.


Cara menyediakan blooming onion :
1.  Sediakan air ais dalam mangkuk besar.  Rendamkan sekejap bawang itu dalam 10 minit.  


2.  Toskan bawang itu sekejap dan masukkan bawang tu ke dalam Bahan C  dan alihkan ke dalam mangkuk berisi Bahan B.  Ratakan tepung itu pada keseluruhan kelopak-kelopak bawang itu.  


3.  Celupkan sekali lagi bawang itu ke dalam Bahan C dan salutkan lagi sekali dengan Bahan B.  


4.  Lepas tu gorengkan bawang tu di dalam minyak yang banyak hingga garing.  Toskan dan makan dengan sos.




No comments:

Post a Comment