Saturday, October 18, 2014

Jeruk Cili Hijau



200 gm cili hijau
1 cawan cuka
3 sb gula pasir
1/2 st garam
1 st kapur sirih
2 cawan air

1.  Hiriskan cili hijau.  Masukkan dalam bekas berisi air dan kapur sirih.  Rendam dalam 2 jam dan bilis cili 2-3 kali supaya hilang rasa kapur itu.  Fungsi kapur sirih itulah untuk merangupkan.  Toskan cili itu.

2.  Didihkan 2 cawan air tadi hingga mendidih.  Tutup api dan masukkan cili tadi dan kacau-kacaukan sekejap aje dalam 20 saat.  Lepas itu toskan.

3.  Panaskan sekejap cuka, gula dan garam.  Sekejap aje sekadar melarutkan gula aje.  Jangan sampai mendidih.  

4.  Akhir sekali masukkan cili tadi ke dalam bekas kaca dan tuangkan air cuka tadi.  Biarkan dalam 45 minit sebelum boleh digunakan atau disimpan dalam peti sejuk.

Gunakan jeruk ini untuk dimakan bersama mee goreng, kway teow dan sebagainya ikut selera masing-masing.



kredit resipi asal : daridapur.com


No comments:

Post a Comment