Sunday, January 8, 2012

Puding Trifle




Nak buat trifle ni sebaiknya gunakan bekas yang tinggi agar nampak cantik ketebalan lapisan2nya.  Kalau nak makan, scoop aje. 

1 biji kek butter/swiss roll
1 tin fruit cocktail 
sedikit ceri merah dan hijau 

Bahan untuk kastad :
4 sb tepung kastad
3 sb gula pasir
1 cawan susu cair
2 cawan air
1 st esen vanila

Bahan untuk agar-agar:
10 gm serbuk agar-agar
1/2 liter air 
3 sb gula halus
1 st esen strawberry
sedikit pewarna merah

1.  Potong kek 1" tebal dan susunkan dalam acuan padat-padat. Lepas itu lembabkan kek dengan jus cocktail tapi janganlah banyak sangat sampai kembang kek itu.  Taburkan fruit coktail di atas kek itu.



2.  Tepung kastad dimasak dengan gula dan air hingga sedikit likat. Kemudian masukkan susu cair dan masak lagi hingga likat dan berkilat sambil dikacau selalu supaya tidak berkerak di bahagian dasar periuk.  Akhir sekali masukkan esen vanila sambil dikacau rata dan segera dituangkan ke atas lapisan cocktail tadi.  


3.  Taburkan lagi fruit cocktail di atas lapisan kastad itu. 

4.  Masuk agar-agar, air dan gula ke dalam periuk.  Masak hingga mendidih dan masukkan esen strawberry.  Lepas itu tuangkan ia ke atas lapisan kastad yang juga telah ditabur fruit cocktail tadi.  Hias ikut suka.





No comments:

Post a Comment