Mee kuning ada lebih sepaket lagi lepas buat Laksa Nyonya semalam. Tercongak-congak gak nak masak apa pulak nak bagi settle mee ni. Mulalah merayap dari blog ke blog. Akhirnya dapat resipi ni di blog jintan manis.
1 bungkus mee kuning - dicelur
1/2 biji timun - dipotong halus
2 keping tauhu - digoreng dan dipotong nipis
2 biji kentang - dipotong berbaji dan digoreng
2 keping ayam - digaram-kunyit, dilumur tepung dan digoreng
2 biji telur - direbus
A : Bahan dan cara buat kuah rojak
3/4 cawan kacang tanah - digoreng dan ditumbuk kasar
2 sb tepung jagung - untuk pekatkan kuah
1 cawan air
1/2 sb gula
garam secukup rasa
Bahan yang dikisar :
5 tangkai cili kering
1/2 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
1 sb udang kering
1. Tumis bahan kisar hingga naik bau.
2. Masuk kacang tanah, air, gula dan garam.
3. Bila mendidih masuk tepung jagung dan masak hingga pekat.
B : Bahan dan cara buat kuih udang
2 cawan tepung gandum
1 biji telur
1 st baking powder atau yeast
1 cawan air
beberapa ekor udang
sejemput tauge
sedikit serbuk kunyit
garam secukup rasa
1. Gaulkan tepung gandum, baking powder dan telur.
2. Masuk air sedikit demi sedikit sehingga menjadi seperti buat jemput2.
3. Masuk garam, serbuk kunyit dan tauge. Biarkan adunan dalam 30 minit.
4. Ambil sesenduk adunan tadi dan letakkan seekor udang lalu digoreng hingga garing.
5. Lepas tu dipotong-potongkan kuih rojak tu.
Masa nak makan, letakkan semua bahan yang telah disiapkan tadi dalam pinggan dan tuang kuah.
No comments:
Post a Comment