1 paket mee kuning
1 mangkuk tauge - dicelur
1 biji timun - hiris halus atau ikut suka
5 biji limau kasturi - dibelah dua
1 kuntum bunga kantan - dibelah dua
daun kesum
1 biji kelapa (ambil santan pekat & santan cair)
10 biji tauhu pop
2 keping fish cake
asam keping
garam
Bahan ini ditumbuk untuk dijadikan sambal belacan:
5 tangkai cili merah
1" belacan bakar
garam
Bahan kisar untuk kuah :
10 tangkai cili kering
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 kuntum bunga kantan
1" belacan
4 batang serai
3" lengkuas
1 sb ketumbar
5 biji buah keras
1/2 cawan udang kering
1. Tumis bahan kisar hingga naik bau.
2. Masuk santan cair. Biar mendidih.
3. Masuk pula santan pekat, udang, daun kesum, bunga kantan, tauhu pop, fish cake, asam keping dan garam.
4. Biar mendidih sambil dikacau selalu.
Untuk menghidang:
Masuk mee, tauge dan timun dalam mangkuk.
Kemudian tuangkan kuah.
Makan dengan sambal belacan dan perahkan limau kasturi.
No comments:
Post a Comment