Thursday, January 12, 2012

Cak Lengkong

Agar-agar merah atau ros memang cukup popular zaman dedulu.  Ia lebih kenali dengan sebutan Lengkong / Cak Lengkong.  Baik kenduri kahwin ke, kenduri doa selamat ke, hari raya ke, pendek kata apa aje majlis mesti ada agar-agar ni.  Cuma kenkadang aje diwarnakan hijau pandan pulak.  

Dia orang guna agar-agar tali, tak ada nya agar-agar serbuk macam skarang ni.



Walaupun dedulu tak ada peti ais tapi agar-agar ni sejuk aje masuk dalam tekak.  Emak dengan kakak aku memang selalulah buat agar-agar ni.  Masa tengah masak tu, memang harum daun pandan semerbak lah.


Time-time skarang ni yang popular ialah puding.  Macam-macam jenis puding kan!  
Hari ni teringin pulak (macam-macam yang teringin skarang ni, hormon tengah bertukar arah kot...hehehe)  nak makan agar-agar merah/ros atau cak lengkong ni.

Dedulu, orang guna loyang.  Lepas tu dia orang potong bentuk berlian guna pisau yang berlekuk2 tu.   Tapi sekarang, kita guna bekas kecil...nak makan, cedok dengan sudu.


10 gm agar-agar tali
1 liter air
100 gm gula batu
2 helai daun pandan
setitik esen ros
sedikit pewarna merah


1.  Masak agar-agar dengan air dan gula batu hingga mendidih.


2.  Masukkan daun pandan, pewarna merah.
3.  Masak lagi hingga mendidih.
4.  Masuk pula esen ros dan tuang dalam acuan.
5.  Biarkan sejuk, baru disimpan dalam peti ais.


Nak masuk peti ais jugak!.  Bukan apa, cuma nak elak dari dikerumun semut....hehehe.





No comments:

Post a Comment