Dah lama aku tak makan pengat pisang. Kat tempat tinggal aku ni plak memang selalu dan banyak dijual pisang emas.
4-5 biji pisang masak
3/4 cawan gula merah
1 biji kelapa parut
2 cawan air
1 sb gula pasir
1 helai daun pandan
2 sb sagu mata ikan
secubit garam
1. Kelapa parut diperah dengan 1 cawan air dijadikan santan pekat dan 1 cawan air lagi dijadikan santan cair. Sagu mata ikan direndam dalam 10 minit dan toskan.
2. Masukkan gula merah, santan cair, gula pasir dan daun pandan dalam periuk. Masak hingga mendidih sambil dikacau sentiasa supaya santan tidak pecah minyak.
3. Masukkan sagu mata ikan santan pekat, pisang yang dipotong-potong dan garam. Biar mendidih lagi. Pengat ini mestilah pekat. Boleh dimasukkan 2 sb tepung jagung yang telah dibancuh dengan sedikit air untuk menambahkan kepekatan.
Sedap dicicahkan dengan apam serabai.
No comments:
Post a Comment