Thursday, January 19, 2012

Ayam Masak Padang




1 ekor ayam
1 biji kelapa 
2 cawan air
5-6 helai daun limau purut
1 helai daun kunyit
1/2 biji bawang besar - hiris
2 keping asam keping
2 batang serai
1 cawan minyak masak
garam secukup rasa


Bahan kisar :
2 biji bawang besar
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 sb cili boh
4 biji buah keras
1" lengkuas
1" halia
1" kunyit hidup

1.  Kelapa diperah dengan 2 cawan air.  Ketepikan.  Ayam digaram-kunyit dan digoreng separuh masak dan ketepikan.


2.  Minyak lebihan goreng ayam tadi ditumis bahan kisar hingga garing.

3.  Masuk serai dan tumiskan hingga naik minyak.

4.  Masuk pula ayam, santan, asam keping dan garam.

5.  Bila mendidih, masuk daun limau, daun kunyit dan bawang besar hiris tadi.  Masak sekejap dan tutup api.





No comments:

Post a Comment