Nostalgia lagi.....Asam Rebus Batang Keladi...
2 kg batang keladi
2 batang serai
2 sb asam jawa
500 ml air untuk kuah
4-5 helai daun ketumbar jawa
garam secukup rasa
Bahan kisar :
1/3 cawan cili kisar
2 biji cili merah
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
10 gm kunyit hidup
1 st serbuk belacan
1. Batang keladi dibuang kulit luarnya dan potong pendek dalam 2". Rebuskan batang keladi itu hingga lembut dan toskan. Serai dititik. Asam jawa dibancuh dengan 1/2 cawan air. Daun ketumbar jawa dipotong-potong.
2. Masukkan bahan kisar, batang keladi, serai, air asam jawa dan air ke dalam periuk. Masakkan hingga mendidih.
3. Akhir sekali masuk daun ketumbar jawa dan garam. Kacau-kacaukan dan tutup api. Selain daun ketumbar jawa, boleh aje digunakan daun limau purut, daun kesum atau bunga kantan.
daun ketumbar jawa |
Masakan ni sedap dimakan dengan ikan masin dan kuahnya bila di hirup begitu aje....aduhhhh sedapnya. Aku makan dengan ikan talang masin yang dikukus.
guna daun kesom |
No comments:
Post a Comment