Friday, January 27, 2012

Asam Rebus Batang Keladi


Nostalgia lagi.....Asam Rebus Batang Keladi...



2 kg batang keladi 
2 batang serai
2 sb asam jawa
500 ml air untuk kuah
4-5 helai daun ketumbar jawa
garam secukup rasa

Bahan kisar :
1/3 cawan cili kisar
2 biji cili merah
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
10 gm kunyit hidup
1 st serbuk belacan

1.  Batang keladi dibuang kulit luarnya dan potong pendek dalam 2".  Rebuskan batang keladi itu hingga lembut dan toskan.  Serai dititik.  Asam jawa dibancuh dengan 1/2 cawan air.  Daun ketumbar jawa dipotong-potong.



2.  Masukkan bahan kisar, batang keladi, serai, air asam jawa dan air ke dalam periuk.  Masakkan hingga mendidih.


3.  Akhir sekali masuk daun ketumbar jawa dan garam.  Kacau-kacaukan dan tutup api.  Selain daun ketumbar jawa, boleh aje digunakan daun limau purut, daun kesum atau bunga kantan.

daun ketumbar jawa

Masakan ni sedap dimakan dengan ikan masin dan kuahnya bila di hirup begitu aje....aduhhhh sedapnya.  Aku makan dengan ikan talang masin yang dikukus. 




guna daun kesom






No comments:

Post a Comment