Tuesday, August 11, 2015

Sup Kimchii



Lepas explore blog-blog masakan Korea, banyak masakan yang boleh dibuat menggunakan kimchii sebagai bahan asas rupanya. 

Kimchii juga boleh dijadikan bahan untuk sup.  Rasa sup kimchii ni macam rasa asam rebus aje.  Tapi bolehlah dijadikan buat penambah koleksi resipi untuk rujukan sendiri.

4 sb kimchii
200 gm daging 
3" lobak putih 
1 keping tauhu lembut
3" carrot 
6 cendawan tiram 
1 sb serbuk cili
1 liter air
daun bawang
garam


Kalau kimchii tu jenis yang besar-besar, potonglah kecil-kecil.   Sebab ada juga kimchii yang dibuat gunakan sehelai-sehelai daun kobis.  Kalau nak kisar pun boleh juga.  Untuk ini, 1 sb aku potong kecil-kecil dan 3 sb lagi aku masukkan macam tu aje.  Buat penambah sayur dalam sup tu.


Masukkan semua bahan dalam periuk kecuali daun bawang dan masak hingga mendidih dan daging empuk.

Masa menghidang, taburkan daun bawang.




No comments:

Post a Comment