Wednesday, August 12, 2015

Bol Kentang




Sedap!!! 


Dah lama nak buat resipi ni tapi entah kenapa asyik delay aje.  Tapi hari ni sebab aku tak nak makan nasi maka aku masak lauk ni aje.

Kenyang ke?  Makan 2 biji bol dah kenyang ye...jangan tamak.  Aku buat pun sikit aje, almaklumlah makan pun sorang aje.

Bahan kisar/tumbuk :
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1/2" halia
sedikit lada sulah

Kisarkan atau tumbukkan bahan-bahan ini dan asingkan 1 sb untuk buat inti bol.  Selebihnya digunakan untuk kuahnya.



Bahan untuk kuah :
2-3 ketul tulang lembu 
500 ml air
2 sb kicap pekat
1 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
2" kulit kayu manis
garam secukup rasa

Tumiskan bunga lawang, bunga cengkih dan kulit kayu manis hingga naik bau.  Lepas itu masukkan bahan kisar/tumbuk tadi yang telah diasingkan untuk kuah.  Tumis lagi hingga naik bau.

Lepas tu masukkan tulang lembu, air, kicap dan garam.  Biarkan mendidih.



Bahan untuk inti :
200 gm daging cincang
1 sb minyak untuk menumis
garam secukup rasa

Panaskan minyak dan tumis bahan kisar/tumbuk yang telah diasingkan untuk inti tadi.  Tumiskan hingga naik bau dan masuk daging cincang dan garam.  Masak hingga kering.

Bahan untuk bol :
500 gm kentang
1 cawan minyak untuk menggoreng
1 biji telur
garam secukup rasa

Kentang dipotong nipis dan digoreng hingga kekuningan.  Toskan.  Tumbuk kentang goreng itu dan bulat-bulatkan sebesar bola golf.  Boleh dapat dalam 4 biji.  

Isikan inti daging dan bulatkan semula.  Telur dipukul sedikit bersama sedikit garam dan celupkan bol kentang tadi ke dalam telur  itu dan goreng hingga garing.  Toskan.




Cara menghidang :
Letakkan 2 biji bol kentang ke dalam mangkuk.  Tuang kuah dan taburkan daun sup, bawang goreng, cili merah hiris, bawang besar hiris dan timun (ni 2 benda aku tak letak).

Kalau nak makan dengan nasi pun boleh jugak.




No comments:

Post a Comment