Tuesday, August 4, 2015

Daging Masak Merah




300 gm daging lembu
1 biji bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
2 batang serai - dititik
4 helai daun limau purut
2 sb cili kisar
2 sb sos cili
2 sb sos tomato
1 sb sos tiram
1 st sos ikan (sos nampla)
7 biji cili padi 
1 biji capsicum hijau - didadu besar
1 st tepung jagung (dibancuh dengan sedikit air)
1/4 cawan air
2 sb minyak 
pewarna merah
garam secukup rasa

1.  Daging lembu dipotong nipis selebar 1".  Rebus daging dengan sedikit pewarna merah sehingga daging empuk.  Pewarna tu janganlah banyak sangat, nanti geli lah pulak nengoknya.  Lepas itu toskan.

Kalau tak nak rebus daging tu pun boleh juga.  Hanya gaulkan daging dengan sedikit garam dan pewarna merah.  Perapkan sekejap dalam 20 minit.  



2.  Panaskan beberapa titik minyak dan  goreng daging itu sehingga nampak hampir kecoklatan.  Jangan sampai garing nanti daging jadi agak liat, penatlah pulak nak mengunyah.  Ketepikan daging itu.

3.  Tambahkan minyak dalam bekas menggoreng daging tadi. Tumis bawang putih sekejap.  Masukkan cili kisar dan digoreng hingga garing.

4.  Masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram, sos ikan dan air.



5.  Kemudian masukkan serai, capsicum dan bancuhan tepung jagung.

5.  Akhir sekali masukkan daging, bawang besar, daun limau purut dan cili padi.  Masak hingga hampir kering dan tutup api.





No comments:

Post a Comment