1/2 ekor ayam
1 biji bawang besar - dihiris
4 biji buah pelaga
2" kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
2 sb tomato puri
2 tangkai daun kari
1/2 cawan air
1 biji kentang - dipotong 4 atau 6
sedikit serbuk kunyit
garam secukup rasa
Bahan kisar :
20 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2" halia
1/3 cawan cili kisar/serbuk cili
2 sb jintan manis
2 st jintan putih
1/2 cawan rempah kari
1 st kas-kas
2 st garam masala
1. Perap ayam dengan serbuk kunyit, garam dan 2 sb dari bahan kisar tadi. Perap dalam 1/2 jam.
2. Lepas tu goreng ayam hingga separuh masak dan toskan.
3. Tumis bawang besar bersama buah pelaga, kulit kayu manis dan bunga lawang hingga wangi. Kemudian baru dimasukkan baki bahan kisar tadi bersama kentang, tomato puri, daun kari, air dan garam. Masak hingga pecah minyak. Tambah air jika perlu sekiranya terlalu kering sementara menunggu ia pecah minyak.
No comments:
Post a Comment