Saturday, August 8, 2015

Puding Roti




1 bungkus roti potong (putih)
400 ml susu cair
50 ml double cream
2 biji telur
25 gm gula pasir
sedikit serbuk kulit kayu manis
sedikit serbuk buah pala
1/4 cawan kismis

1.  Potong roti 3 segi dan sapu butter di atasnya.  Susunkan dalam baking tray yang telah disapu butter.



2.  Taburkan dengan serbuk kayu manis dan kismis.  Aturkan roti yang selebihnya diatasnya.  



3.  Panaskan susu cair bersama double cream tapi jangan sampai mendidih.  Tutup api.

4.  Pukul telur sedikit dalam mangkuk lain.  Masukkan 3/4 dari gula tadi.  Whisk kan sekejap dan tuangkan dalam susu hangat tadi.  Kacau-kacaukan dan tuangkan ke dalam roti tadi.


5.  Taburkan dengan serbuk buah pala dan lebihan gula pasir tadi.  Biarkan selama 30 minit.

6.  Kemudian barulah dibakar pada suhu 180C/355F/Gas No. 4 selama 30-40 minit.




Untuk Sos :
1 cawan susu cair
2 sb gula pasir
1/4 st tepung jagung
1 st esen vanila

Panaskan susu dalam 3 minit.  Cukup sekadar ada buih-buih di tepi susu itu.  
Masuk gula dan tepung jagung.  Kacau hingga sebati tapi jangan sampai mendidih.  Tutup api dan masuk esen vanila.  Kacaukan.

Bila hendak dimakan puding itu, scoop kan ke dalam mangkuk dan tuang sedikit sos di atasnya.



No comments:

Post a Comment