Monday, August 17, 2015

Cekodok Roti



5-6 keping roti
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung beras
1 biji bawang besar 
1 biji cili merah
1/2 cawan ikan bilis
1 pokok daun sup/daun bawang
air secukupnya
garam secukup rasa

1.  Bawang besar dihiris.  Cili merah dicincang.  Cili merah boleh diganti dengan cili padi dan dipotong kecil.  Daun sup/daun bawang dihiris.



2.  Rendam roti dalam sedikit air.  Biarkan roti itu menyerap air dulu supaya kembang sedikit.  Lepas itu barulah digaul bersama tepung hingga rata dan bahan-bahan lain.  




Roti itu boleh digunakan tepi-tepi roti yang telah digunakan isinya untuk kegunaan lain.

3.  Gaulkan hingga sebati macam buat adunan jemput-jemput biasa.



4.  Gorengkan sesudu-sesudu dalam minyak panas.  Goreng hingga garing.

Jemput-Jemput Roti ni lembut aje.  Tapi adalah rasa macam payau-payau sikit disebabkan roti tu dah mengandungi yeast.  







No comments:

Post a Comment