Saturday, August 8, 2015

Kimchii



1 batang kobis panjang
1/2 cawan garam kasar
300 gm lobak putih
3 pokok daun bawang




1.  Kobis dibelah 4 dan dipotong-potong dan dibasuh bersih. Lumur kobis dengan garam dan perapkan selama 4 jam. Lepas 4 jam, kita akan lihat kobis tu dah jadi lembik dan kecut. 



2.  Kemudian bilas kobis tu dengan air banyak sebanyak 3x. Toskan kobis itu.    

3.  Lobak putih dipotong memanjang macam batang mancis.  Basuh dan ketepikan.

4.  Daun bawang dibelah 2 dan dipotong 2" panjang.  Ketepikan.



Bubur tepung pulut untuk pes kimchii :
3 sb tepung pulut
3 sb gula pasir
1 cawan air

1.  Masak tepung pulut dan air hingga likat.  Kemudian barulah dimasukkan gula.  Masak lagi hingga berkilat dan keluar bubble. Sejukkan.



Pes kimchii :
2 sb serbuk cili flakes
2 sb sos ikan
1/2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1/2" halia


1.  Bawang besar, bawang putih dan halia dikisar halus.  

2.  Sediakan satu mangkuk yang besar.  Pastikan korang gunakan sarung tangan atau plastik untuk mengaul kimchii.  Satukan pes kimchii dan bubur tepung pulut.  Gaul hingga sebati.  Kalau nak lagi pedas, lebihkan serbuk cili.  



Akhir sekali, masuk kobis, lobak putih dan daun bawang.  Gaulkan rata-rata hingga sebati.  Masukkan kimchii tu dalam bekas bertutup dan perapkan 24 jam atau lebih.







No comments:

Post a Comment