Saturday, August 22, 2015

Abuk-Abuk Sagu Tanpa Daun Pisang


Tengok kat dapur ada sagu, gula, kelapa tapi tak ada daun pisang. Walaupun duduk dalam kawasan kampung, serius cakap kedai-kedai kat sini tak ada jual daun pisang ye.  Nak pergi minta beli kat rumah orang, malas ada....malupun ada.  Akhirnya gunakan bekas-bekas kecil ini aje.


300 gm sagu biji warna putih
300 gm sagu biji warna hijau
1/2  biji kelapa parut putih saja
1 cawan gula merah
garam secukup rasa

1.  Rendam biji sagu itu berasingan dalam 10 minit.  Toskan.


2.  Gaulkan sagu hijau dan putih itu berasingan dengan kelapa parut dan garam.  Masuk kelapa parut itu sikit-sikit.  Kalau tak suka kelapa, masuk sedikit aje.


3.  Ambil sedikit sagu itu dalam bekas.  Kemudian masuk gula merah dan tutupkan dengan sagu tadi.  Buat hingga habis.


4.  Didihkan air dalam pengukus dan kukuslah kuih itu hingga masak kira-kira 10-15 minit.


Masukkan 2-3 helai daun pandan dalam air kukusan supaya kuih berbau harum daun pandan.




No comments:

Post a Comment