Tuesday, August 18, 2015

Mee Kuah Tomato



450 gm mee kuning -dicelur
100 gm tauge 
1 tangkai daun bawang - dihiris
1 tangkai daun ketumbar - dihiris
3 pokok sawi - dicelur

Bahan untuk Kuah Tomato :
1 tin sup tomato - kimball
1 biji bawang besar - didadu kecil
2 ulas bawang putih - dicincang halus
1 biji tomato - didadu kecil
1 sb cili flake
1 sb serbuk serbuk lada hitam
6-7 ekor udang
1 keping fish cake/fish ball - dipotong nipis
1 cawan air
1 sb minyak untuk menumis
garam secukup rasa

1.  Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan bawang besar hingga kuning.  

2.  Masukkan cili flake, lada hitam dan tomato.  Tumiskan sekejap.


3.  Masukkan sup tomato, udang, fish cake, air dan garam.  Air tu ikutlah pekat mana yang diingini.  Masak hingga mendidih.  Lada hitam boleh dilebihkan kalau nak.



Cara menghidang :
Letak mee dalam mangkuk bersama tauge dan sawi.  Tuangkan kuah tomato.  Taburkan dengan daun bawang dan daun ketumbar.






No comments:

Post a Comment