Saturday, August 29, 2015

Kuih Ros




2 cawan tepung beras
1 cawan gula pasir
2 biji telur 
1/2 cawan air
6 oz santan kotak
3 sb bijan
1 liter minyak untuk menggoreng



1.  Campurkan semua bahan kecuali minyak.  Bancuh sehingga adunan sebati.  Di sini sebahagian adunan aku masukkan bijan.  Kalau tak suka bijan, boleh diketepikan.



2.  Panaskan minyak dalam kuali.  Letakkan acuan kuih ros dalam minyak tu sehingga acuan itu panas.  



3.  Angkat acuan tu dan terus celupkan ke dalam adunan tadi. Pastikan adunan itu tidak menutupi bahagian atas acuan.  Jika acuan tidak cukup panas, adunan tadi tidak akan melekat dengan sempurna pada acuan.




4.  Kemudian masukkan acuan yang telah bersalut dengan beter itu ke dalam minyak panas.  Part ni kena goyang-goyangkan acuan tu sampai kuih tu melorot dengan sendirinya ke dalam minyak. Sementara itu biarkan acuan yang kosong itu di dalam kuali seketika supaya panas.  Kemudian buatlah kuih ros seterusnya.




5.  Gorenglah kuih ros itu hingga garing kekuningan dan toskan.  Masa mengetos tu, terbalikkan kuih ros tu.  Simpan dalam bekas kedap udara.




No comments:

Post a Comment