500 gm daging lembu
2 batang serai - dititik
5 helai daun limau
2 sb asam jawa
3 cawan air
1/2 cawan minyak untuk menumis
garam secukup rasa
Bahan tumbuk/kisar :
1 cawan cili kisar
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2" halia
3" kunyit hidup
1. Daging dipotong kiub atau dipotong ikut pandai memasing. Aku memang tak pandai potong daging. Potong ikut 'Dan aje. Basuh daging dan toskan.
Asam jawa diramas dengan 1 cawan air tadi. Ketepikan.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk/kisar hingga garing.
3. Kemudian masuk daging dan serai. Tumis lagi hingga daging bergaul mesra dengan rempah tumis.
4. Lepas itu masukkan air asam jawa bersama baki air tadi dan dimasak lagi hingga pecah minyak dan daging empuk. Jika nak kuah cair sedikit boleh ditambah air.
5. Akhir sekali masukkan daun limau purut dan tutup api.
No comments:
Post a Comment