Monday, August 3, 2015

Daging Masak Halia



300 gm daging lembu
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
30 gm halia
1 biji cili merah
5 biji cili padi hijau
1 sb sos tiram
1 st tepung jagung
1/2 cawan air rebusan daging
1 sb minyak untuk menumis
garam secukup rasa

1.  Daging dipotong nipis dan 2" lebar.  Rebuskan daging hingga lembut.  Halia, bawang besar, bawang putih dan cili merah dihiris. Cili padi dipecah-pecahkan sedikit.



2.  Panaskan minyak dan tumis bawang besar, bawang putih, halia dan cili merah hingga naik bau.

3.  Masuk daging bersama air rebusannya sekali.  

4.  Bila mendidih masukkan bancuhan tepung jagung, sos tiram, garam dan cili padi.  Biarkan ia pekat sedikit dan tutup api.




No comments:

Post a Comment