Saturday, November 24, 2012

Masak Lemak Daging Salai Dengan Betik Mengkal




1 biji betik mengkal
1 biji kelapa
2 cawan air
2 batang serai - diketuk
1 helai daun kunyit
200 gm daging salai - resipi di sini
garam secukup rasa

Bahan Tumbuk :
10 biji cili padi
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2" kunyit hidup

1.  Betik mengkal ni warnanya agak oren sikit.  Tapi isinya masih keras.  Betik dibelah empat dan dipotong dalam 1/2" tebal.



2.  Kelapa parut diperah dengan 1 cawan air dijadikan santan pekat dan diperah lagi dengan 1 cawan air dijadikan santan cair.
3.  Masukkan bahan tumbuk, daging salai, serai dan santan cair dalam periuk. Biarkan hingga mendidih sambil dikacau selalu.
4.  Kemudian baru dimasukkan santan pekat, daun kunyit dan garam .  Biar mendidih sekali lagi sambil dikacau selalu.  Kuah semestinya pekat dan pastikan guna api perlahan apabila memasak masakan ini.

Jangan sekali-kali gunakan api yang kuat dan jangan biarkan kuah terlalu mendidih, nanti kuah akan menjadi cair.





No comments:

Post a Comment