Selalu sangat tak ada idea memasak. Tambahan lagi kalau kena gunakan apa aje bahan yang ada kat rumah sebab kadang-kadang tu memang malas nak keluar ke kedai hanya untuk membeli satu dua jenis bahan.
Macam aku lah ni....sebab dah terlalu letih bekerja. Bila dapat rehat kat rumah dah malas rasanya nak keluar membeli-belah. Makan aje lah sayur bayam yang ada ni.
Suatu ketika dulu kakak aku selalu kata sayur bayam ni sayur pembohong. Bila aku tanya kenapa? Dia kata masa belum masak sayurnya menimbun tapi bila dah dimasak tinggal seciput aje. Tapi memang betulkan?
200 gm sayur bayam
1/2 biji bawang besar - dihiris
1 batang carrot - dipotong halus memanjang
2 ulas bawang putih - dihiris
1 batang cili merah - dihiris
2 sb air
1 sb minyak untuk menumis
garam secukup rasa
1. Sayur bayam ni banyak pasir-pasir halus yang melekat. Lepas
menyiangnya, rendamkan dengan air garam. Kocak-kocakkan dan basuh sampai 3x sampai tiada lagi pasir-pasir halus. Lepas itu toskan.
2. Panaskan minyak dan tumis bawang hiris hingga kekuningan.
3. Masukkan air, bayam dan carrot. Gaul-gaulkan dan masak hingga sayur masak.
4. Akhir sekali masuk garam dan cili merah. Sayur ni akan mengecut dan hingga tinggal sedikit. Itulah sebabnya disebut sayur pembohong.
No comments:
Post a Comment