Tuesday, November 6, 2012

Nasi Saffron



2 cawan beras basmathi - direndam 20 minit
1 sb saffron - direndam dengan sedikit air panas
2 sb cawan kismis
1/4 cawan biji gajus
3 cawan air rebusan ayam atau air biasa
2 sb santan 
5 ulas bawang merah - dibuat bawang goreng
garam secukup rasa

Bahan tumis :
2 sb minyak sapi
2 sb minyak masak
3" kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga cengkih
1/2 biji bawang besar - dihiris/didadu
2 ulas bawang putih - dihiris

1.  Panaskan minyak sapi dan minyak masak dalam periuk nasi. Goreng sekejap biji gajus dan kismis.  Ketepikan.



2.  Dalam bekas minyak yang sama, tumiskan kulit kayu manis,  bunga lawang, buah pelaga dan bunga cengkih hingga naik bau.


3.  Masukkan bawang putih dan bawang besar.  Tumis lagi hingga  bawang nampak layu.


4.  Masukkan beras dan kacau-kacau sekejap.  Kemudian dimasukkan air rebusan ayam atau air biasa, saffron bersama air rendamannya,  santan dan garam.  Tutup periuk dan biarkan nasi masak dengan sendirinya. Tutup api dan masukkan gajus dan kismis tadi.  

Gaul perlahan-lahan dengan menggunakan garfu supaya nasi tidak patah-patah.  Kalau ada senduk kayu yang macam garfu lebih senang.  Tutup periuk semula.
                


4 comments:

  1. senduk nasi biasa pun boleh tapi kena perlahan2 supaya nasi tu tak patah2. Guna garfu pun ok.

    ReplyDelete
  2. Boleh tolong beritahu mana jual garfu kayu besar macam dalam gambar?

    ReplyDelete
  3. Itu kawan saya bagi, dia beli di Thailand. Cuba cari kat kedai ECO. Rasa macam pernah nampak kat sana.

    ReplyDelete