Kuih lepat pisang ini sebaiknya gunakan pisang emas yang masak ranum atau apa sahaja pisang yang manis.
10 biji pisang emas atau 2 cawan pisang yang telah dilenyek
1/2 cawan tepung gandum
1/3 cawan gula merah
3 sb gula pasir
1 cawan kelapa parut - putih sahaja
1/4 cawan santan
garam secukup rasa
daun pisang secukupnya
1. Sediakan dulu daun pisang berukuran kira-kira 7". Basuhlah dulu daun pisang tu dari apa-apa kotoran dan lapkan biar kering. Lepas tu layurkan atas api supaya ia lembut semasa membungkus kuih nanti. Ketepikan.
2. Sementara itu panaskan air di dalam kukusan.
3. Gaulkan semua bahan hingga sebati dalam mangkuk. Ambil lebih kurang 2 sb adunan itu dan letakkan atas daun pisang. Kemudian dilipatkan 4 segi tepat.
4. Susunkan semua kuih itu dalam kukusan dan kukus lebih kurang 15 minit atau sehingga nampak ada wap keluar dari celah penutup pengukus. Tutup api.
No comments:
Post a Comment