Lempeng kelapa memang lemak rasanya. Lebih-lebih lagi jika gunakan kelapa muda.
1 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan kelapa parut putih
1/2 cawan air
garam
Campurkan semua bahan dan gaul rata semuanya sehingga sebati. Kalau tak ada kelapa putih tu, hentam ajelah kelapa yang ada kulit ari tu. Boleh aje.
Panaskan satu sudu teh minyak dalam kuali. Ratakan minyak itu merata dalam kuali. Kalau guna kuali leper lagi senang.
Ambil satu senduk adunan tepung itu dan masukkan dalam kuali tadi. Ratakan tepung itu dalam kuali dan biarkan bahagian bawahnya masak. Buat sederhana nipis lebih sedap. Kalau hendak garing sedikit, tambah sedikit minyak dan masaklah lama sedikit. Kemudian diterbalikkan lempeng itu dan masaklah lagi hingga elok masaknya.
Lempeng kelapa ini sedap dimakan dengan sambal atau asam pedas. Makan dengan gula pasir pun sedap.
No comments:
Post a Comment