Sunday, November 11, 2012

Masak Lemak Telur Pecah



3 biji telur
10 biji cili padi
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3" kunyit hidup
2 sb udang kering
2 1/2 cawan air

1 biji kelapa
2 batang serai
1 helai daun kunyit
3 biji limau kasturi
garam secukup rasa

1.  Kisar cili padi, bawang merah, bawang putih, kunyit hidup dan udang kering.  Kelapa diperah dengan 1 cawan air dijadikan santan pekat dan diperah lagi dengan 1 1/2 cawan air dijadikan santan cair.


2.  Masukkan bahan kisar, serai dan santan cair ke dalam periuk. 

3.   Masak hingga mendidih dan pecahkan telur ke dalamnya.  Biarkan telur masak sambil dikacau perlahan-lahan supaya telur tidak hancur halus-halus.


4.  Akhir sekali masukkan santan pekat, daun kunyit, jus limau kasturi dan garam.




No comments:

Post a Comment