credit : Annies Eats
Bahan untuk doh :
3 1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 sb yeast
1 1/2 cawan susu cair suam - hangatkan sekejap
3 sb gula pasir
1 st garam
4 sb unsalted butter
1/2 cawan kismis
sedikit butter untuk disapu pada acuan
1 biji telur + 1 sb air - dipukul sedikit untuk disapu atas roti
Untuk lapisan inti :
1 sb serbuk kayu manis (kurangkan kalau tak suka)
3 sb gula pasir
1. Campurkan tepung gandum, yeast, garam dan gula pasir. Gaul rata.
2. Masukkan unsalted butter ke dalam campuran tepung tadi dan
digaulkan dengan cara gaul dan ramas.
3. Kemudian dimasukkan susu suam dan gaul lagi hingga sebati. Setelah itu dimasukkan kismis dan diuli doh tadi hingga menjadi
doh yang lembut.
4. Sapukan luaran doh dengan sedikit butter atau minyak (asal
nampak sedikit berminyak aje). Tutup mangkuk doh dengan
plastic wrap dan biarkan doh dalam 30 minit atau naik sekali
ganda.
5. Canaikan doh tadi dalam memanjang. Sapukan sedikit telur yang dipukul tadi ke atasnya dan taburkan serbuk kayu manis dan
gula pasir.
6. Kemudian dilipat 3. Bahagian atas dan bawah dilipat bawa ke
dalam supaya menjadi 3 lapisan. Kemudian dilipat 2 pula seperti
dalam gambar.
7. Kemudian doh ini dicanai sekali lagi lalu digulung seperti kek
gulung.
8. Masukkan gulungan roti itu ke dalam acuan loaf yang telah
disapu dengan butter atau minyak. Tutupkan acuan loaf itu
dengan plastic wrap dan biarkan dalam 1 jam atau sehingga roti
itu naik.
dipukul tadi. Bakar roti itu pada suhu 375F / 170C selama
40 minit atau sehingga roti masak.
No comments:
Post a Comment