Saturday, November 3, 2012

Cinnamon Raisin Swirl Bread


credit :  Annies Eats



Bahan untuk doh :
3 1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 sb yeast
1 1/2 cawan susu cair suam - hangatkan sekejap
3 sb gula pasir
1 st garam
4 sb unsalted butter
1/2 cawan kismis
sedikit butter untuk disapu pada acuan
1 biji telur + 1 sb air - dipukul sedikit untuk disapu atas roti

Untuk lapisan inti :
1 sb serbuk kayu manis (kurangkan kalau tak suka)
3 sb gula pasir

1.  Campurkan tepung gandum, yeast, garam dan gula pasir.  Gaul rata.

2.  Masukkan unsalted butter ke dalam campuran tepung tadi dan 
digaulkan dengan cara gaul dan ramas.



3.  Kemudian dimasukkan susu suam dan gaul lagi hingga sebati.  Setelah itu dimasukkan kismis dan diuli doh tadi hingga menjadi 
doh yang lembut.



4.  Sapukan luaran doh dengan sedikit butter atau minyak (asal 
nampak sedikit berminyak aje).  Tutup mangkuk doh dengan 
plastic wrap dan biarkan doh dalam 30 minit atau naik sekali 
ganda.

5.  Canaikan doh tadi dalam memanjang.  Sapukan sedikit telur yang dipukul tadi ke atasnya dan taburkan serbuk kayu manis dan 
gula pasir. 

6.  Kemudian dilipat 3.  Bahagian atas dan bawah dilipat bawa ke 
dalam supaya menjadi 3 lapisan.  Kemudian dilipat 2 pula seperti 
dalam gambar.




7.   Kemudian doh ini dicanai sekali lagi lalu digulung seperti kek 
gulung.  



8.  Masukkan gulungan roti itu ke dalam acuan loaf yang telah 
disapu dengan butter atau minyak.  Tutupkan acuan loaf itu 
dengan plastic wrap dan biarkan dalam 1 jam atau sehingga roti 
itu naik. 




9.  Akhir sekali sapukan permukaan roti itu dengan telur yang 
dipukul tadi.  Bakar roti itu pada suhu 375F / 170C selama 
40 minit atau sehingga roti masak.




Roti ini lembut dan texture nya berlapis-lapis.                                     

No comments:

Post a Comment