Saturday, November 24, 2012

Sambal Tumis Sotong



5 ekor sotong besar
1/2 cawan cili kisar
1 sb asam jawa
1/2 cawan air
1 biji bawang besar - dihiris
1/4 cawan minyak untuk menumis
garam secukup rasa

Bahan tumbuk :
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sb belacan

1.  Sotong dibersihkan dan dikelar-kelarkan.  Boleh juga dipotong-potongkan.  Jika hendak hidangkan sotong itu seekor- seekor, pastikan dibersihkan dibahagian dalam sotong itu betul-betul.


2.  Tumiskan bahan tumbuk hingga garing. 

3.  Masukkan pula cili kisar dan tumis lagi hingga garing.

3.  Bila cili itu dah nampak garing, masukkan asam jawa yang telah dibancuh dengan 1/2 cawan air tadi.

4.  Masak hingga sambal itu pecah minyak dan barulah dimasukkan bawang besar, sotong dan garam.  Tutup api.  Sotong itu jangan dimasak terlalu lama.  Nanti dia jadi liat.



No comments:

Post a Comment