Saturday, November 10, 2012

Sambal Tumis Telur Burung Puyuh



10 biji telur burung puyuh
3 biji buah keras - ditumbuk berasingan
1 biji bawang besar - dihiris
1 cawan cili kisar
1 sb asam jawa + 1 cawan air asam jawa
1 sb sos tiram - optional
1/4 cawan minyak
garam secukup rasa

Bahan kisar :
6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sb belacan yang telah dihancurkan

1.  Telur burung puyuh direbus hingga masak sepenuhnya.  Dikupas kulit dan digoreng hingga bahagian luarannya nampak garing. Asingkan.

2.  Dengan menggunakan bekas minyak menggoreng telur tadi, tumiskan bahan kisar hingga nampak garing.  

3.  Masukkan cili kisar dan tumis lagi hingga pecah minyak. Kacau-kacaukan sebentar dan baru dimasukkan air asam jawa, bawang besar, sos tiram dan garam.

4.  Bila sambal sudah agak pekat, masukkan telur puyuh goreng tadi.  Gaul-gaulkan dan angkat.

Perlu diingat, sambal tumis ni jangan terlalu cair atau terlalu pekat.







No comments:

Post a Comment