3 cawan tepung gandum
1 sb yeast
1/2 cawan gula pasir
3 sb minyak
1 1/3 cawan air (air suam atau sejuk pun boleh)
inti kacang merah secukupnya (resipi di sini)
plastik/baking paper/daun pisang untuk alas pau
1. Gaul tepung dan yeast.
2. Larutkan gula dalam air.
4. Masuk pula minyak dan gaul lagi.
6. Bulat-bulatkan doh dan biarkan lagi 10 minit.
7. Kemudian diambil sebiji doh pau, dileperkan sedikit (jangan terlalu leper). Letakkan 1 sb inti kacang merah dan bunjutkan kembali doh pau itu. Bahagian yang dibunjut itu diletakkan di bahagian bawah.
8. Letakkan pau itu di atas plastik/baking paper/daun pisang yang telah dipotong bulat atau persegi. Biarkan pau naik lagi 30 minit dan bolehlah dikukus selama 20 minit atau sehingga nampak ada wap keluar dari celah-celah penutup kukus.
No comments:
Post a Comment