Saturday, November 3, 2012

Sambal Goreng Cili Merah




15 tangkai cili merah
6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1" belacan
1/4 cawan ikan bilis
1/2 biji bawang besar - dihiris
garam secukup rasa
1/3 cawan minyak untuk menumis 

1.  Cili merah dipotong kecil dan dibuangkan sedikit bijinya.  Kemudian diblend bersama bawang merah, bawang putih dan belacan.  Tapi pastikan jangan blend terlalu halus.  Biarkan cili tu nampak berkeping-keping.


2.  Panaskan minyak dan goreng cili tadi. Bila cili dah nampak garing sedikit, masukkan ikan bilis dan garam.  Goreng lagi dalam 5 minit.  Kemudian baru dimasukkan hirisan bawang besar tadi dan teruslah menggoreng hingga sambal garing dan pecah minyak.   


Untuk ikan bilis tu, kalau nak digoreng dulu pun boleh jugak. Cuma  kalau dimasukkan mentah-mentah macam tu, rasa manis dari ikan bilis tu akan lebih bersatu dengan sambal.




No comments:

Post a Comment