Monday, December 10, 2012
Soto Ayam Madura
Bahan untuk sup :
200 gm isi ayam
1 liter air
4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 sb ketumbar biji
2" kunyit hidup
1/4 st serbuk lada sulah
2" halia
2" lengkuas
2 batang serai
2 helai daun salam
2 helai daun limau purut
2 sb minyak untuk menumis
garam secukup rasa
Isi soto :
100 gm tauge
100 gm soun
300 gm kentang
1 biji telur rebus
2 pokok daun sup
5 biji cili padi
Carikkan isi ayam
1. Isi ayam direbus bersama air hingga mendidih dan ayam masak. Lepas itu asingkan isi ayam dan air rebusan ayam. Isi ayam itu dicarik-carikkan. Air rebusan ayam itu disimpan untuk buat sup.
2. Bawang merah, bawang putih, ketumbar biji dan serbuk lada sulah dikisar halus. Haliaa, lengkuas dan serai dititik.
3. Tauge disiram dengan air panas. Soun dicelur dan ditoskan. Kentang dipotong nipis, digoreng dan ditoskan. Daun sup dihiris. Cili padi dihiris.
4. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga naik bau.
5. Masukkan halia, lengkuas, serai, daun salam dan daun limau purut. Tumis lagi hingga pecah minyak.
6. Masukkan pula air rebusan ayam dan garam. Bila mendidih, tutup api.
7. Masa menghidang, letakkan sedikit soun dan tauge ke dalam mangkuk. Tuangkan sup soto. Kemudian letakkan kentang goreng, telur rebus, daun sup dan cili padi.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment