Cara buat lapisan strawberry :
10 gm serbuk agar-agar500 ml susu cair
10 biji buah strawberry
3/4 cawan gula pasir
2 cawan air
sedikit pewarna merah
1. Asingkan 1 sb serbuk agar-agar itu untuk lapisan coklat. Buah strawberry dikisar halus.
1. Asingkan 1 sb serbuk agar-agar itu untuk lapisan coklat. Buah strawberry dikisar halus.
2. Masak air bersama serbuk agar-agar dan gula pasir hingga gula hancur.
2. Masukkan susu cair dan strawberry yang dikisar tadi.
3. Bila mendidih, tutup api dan masukkan dalam acuan. Sejukkan dan biar keras.
2. Masukkan susu cair dan strawberry yang dikisar tadi.
3. Bila mendidih, tutup api dan masukkan dalam acuan. Sejukkan dan biar keras.
Cara buat lapisan coklat :
1 sb serbuk agar-agar
500 ml susu cair
50 gm coklat masakan
1 sb serbuk agar-agar
500 ml susu cair
50 gm coklat masakan
4 sb gula pasir
1. Masukkan semua bahan dalam periuk dan masak hingga larut.
2. Kemudian dicucuk-cucukkan dengan garfu permukaan lapisan strawberry tadi lalu dituangkan lapisan coklat itu di atasnya. Sejukkan dalam peti ais.
1. Masukkan semua bahan dalam periuk dan masak hingga larut.
2. Kemudian dicucuk-cucukkan dengan garfu permukaan lapisan strawberry tadi lalu dituangkan lapisan coklat itu di atasnya. Sejukkan dalam peti ais.
No comments:
Post a Comment