Inti :
50 gm salted butter
1/4 st esen vanila
25 gm gula perang
Topping :
50 gm butter
40 gm gula icing
1 biji telur - dipukul sedikit
1 1/2 sb nescafe + 1 sb air
50 gm tepung gandum
Doh :
250 gm tepung roti/tepung gandum
10 gm susu tepung
35 gm gula castor
1/2 st garam
1 1/2 st yeast
1 biji telur
135 ml air/susu cair
30 gm mentega
Cara membuat Inti :
Pukul salted butter pada kelajuan sederhana selama 3 minit. Masuk esen vanila, gula perang dan pukul hingga sebati. Kemudian dibekukan dalam peti sejuk.
Cara membuat Topping :
Pukul mentega dan gula icing pada kelajuan sederhana selama 5 minit atau hingga ringan dan gebu. Masuk telur sedikit demi sedikit. Masuk nescafe dan tepung roti/tepung gandum dan putar pada kelajuan perlahan hingga sebati. Masukkan dalam piping bag dan sejukkan dalam peti sejuk.
Cara membuat Doh Roti:
Campur tepung, susu tepung, gula, garam, yeast dan gaul rata. Masukkan telur dan air/susu cair. Putarkan selama 8 minit.
Masuk butter dan gaul hingga lembut dan tidak melekat dimangkuk. Bulatkan dan tutup dengan kain lembap atau plastik wrap dan dibiarkan selama 1 jam atau hingga doh kembang.
Bulat-bulatkan doh 100gm setiap biji.
Lepas itu leperkan sedikit bebola itu. Letak inti dan bulatkan semula.
Susun atas loyang yang disapu mentega atau dialas dengan baking paper. Biarkan selama 45 minit.
Paip topping di atasnya dan bakar pada suhu 170C selama 15-20 minit.
No comments:
Post a Comment