Thursday, September 4, 2014

Roti Inti Ketam



3 ekor ketam (saiz besar)
12 biji roti bun saiz kecil 
3 sb air
garam dan minyak

Bahan kisar :
2 biji cili merah atau 2 sb cili kisar
1 batang serai
1 sb ketumbar biji
1 sb jintan manis
1/2" halia
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih


1.  Ketam direbus dan dikeluarkan isinya.  


2.  Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga wangi.

3.  Masuk air, isi ketam dan garam.  Masak hingga kering.


4.  Roti bun dipotong dua dan disapu planta di bahagian dalamnya lalu dipanggang sekejap di dalam frying pan.  Bila bahagian planta tu dah nampak keperangan, angkat dan letak atas redai supaya roti tidak berwap dan jadi lembap.  


5.  Lepas tu ambil 1 sb ataupun secukupnya inti isi ketam tu dan diletak dibahagian sapuan planta itu dan dikapitkan roti itu.



No comments:

Post a Comment