Monday, September 8, 2014

Talam Jagung



Lapisan Bawah :
1 cawan tepung beras
1/3 cawan tepung sagu
2/4 cawan tepung jagung
1 cawan gula pasir
1 tin jagung cream
sedikit air untuk dikisar dengan jagung cream
sedikit pewarna kuning

1.  Sediakan loyang 7" dan disapu dengan minyak atau dialas dengan plastik tahan panas.  Ketepikan.  Sementara itu didihkan air di dalam periuk pengukus.

2.  Jagung cream dikisar dengan sedikit air hingga halus.  Sukatan jagung yang telah dikisar itu dijadikan 500ml.


3.  Satukan jagung kisar itu dengan bahan lain.  Kacau hingga sebati.

4.  Masukkan adunan beter itu ke dalam loyang tadi.  Kukus selama 25 minit.  Cakar-cakarkan permukaannya dengan garfu dan tuangkan lapisan atas. 

Lapisan atas :
2/3 cawan tepung beras
20 gm tepung gandum
400 ml santan
1/2 st garam

1.  Campurkan semua bahan dan gaul hingga sebati.  Tapis.

2.  Tuang adunan perlahan-lahan atas lapisan jagung tadi.   Kukus lagi 20 minit atau hingga kuih masak.  


Jika lapisan atas agak basah sedikit tidak apa.  Setelah kuih betul-betul sejuk, ia akan mengeras sendiri.  Potong kuih dengan pisau plastik.



No comments:

Post a Comment