80 gm tepung gandum
60 gm planta - dicairkan
60 gm gula
100 ml susu cair
2 biji telur
2 st baking powder
sedikit kepingan badam
paper cup
1. Ayak tepung dan baking powder. Ketepikan.
2. Pukul telur dan gula hingga kembang. Masukkan keledek dan tepung berselang-seli sambil digaul rata.
3. Masukkan susu cair dan planta cair. Kalau nak gantikan planta dengan minyak jagung pun boleh jugak. Gaul adunan dengan spatula atau senduk kayu sekejap aje. Jika adun/gaul terlalu lama, muffin akan jadi bantat. Adunan memang nampak berketul-ketul.
4. Masukkan adunan ke dalam paper cup pada paras 3/4 cup. Toppingkan dengan kepingan badam dan bakar pada suhu 170C lebih kurang 40 minit.
Untuk mengetahui muffin sudah masak, cucukkan dengan cake tester dan bila ditarik tiada adunan yang melekat. Selain itu, permukaan muffin akan merekah.
No comments:
Post a Comment